9 adevaruri despre melatonina, hormonul tineretii

Melatonina reprezinta o substanta chimica naturala minune produsa la nivelul creierului de catre glanda pineala si se sintetizeaza din aminoacidul triptofan. Sinteza acesteia este stimulata de intuneric si redusa de lumina. De asemenea, producerea de melatonina se diminueaza odata cu inaintarea in varsta, inca inainte de perioada de adolescenta.

Inca de la descoperirea ei in urma cu peste jumatate de secol, melatonina s-a aflat in centrul multor experimente stiintifice care au trimis catre aceste noua concluzii

1. Tinerete prelungita! Despre melatonina se spune ca ar ajuta omul sa atinga varsta de 100 de ani cu ajutorul conservarii energiei organismului, dar mai ales pastrarii celulelor tinere. S-a dovedit stiintific la animale – soareci si sobolani – ca melatonina blocheaza procesele de imbatranire. Totusi, parerile medicilor sunt impartite. Cei germani sunt sceptici: “E adevarat ca odata cu inaintarea in varsta, organismul uman produce tot mai putina melatonina. Dar ca administrarea ei sub forma de medicament ar stopa procesul de imbatranire e foarte putin probabil”. Medicii italieni sunt cei convinsi: “Melatonina le poate prelungi oamenilor viata pana la varsta de 100-120 de ani”.

2. Somnifer natural! Intr-adevar, melatonina induce somnul, dar ea nu trebuie luata la liber. Femeile insarcinate sunt amenintate cu avortul, iar diabeticii trebuie sa fie precauti pentru ca melatonina le poate perturba metabolismul.

3. Lupta impotriva cancerului! Tot experimentele pe soareci si sobolani au dovedit ca melatonina incetineste dezvoltarea celulelor cancerigene. Totusi, hormonul n-a devenit pana in prezent un antidot al maladiilor cancerigene.

4. Aliatul sistemului imunitar! Si aici parerile sunt impartite in randul medicilor, unii sustinand ca melatonina poate lupta impotriva infectiilor din organism. Germanii sunt sceptici – rezultatele obtinute pe animale nu s-au dovedit stiintific si pe oameni. Italienii si elvetienii sunt de partea americanilor: sistemul imunitar se intareste.

5. Scut impotriva bolilor batranetii! Imbatranirea este urmarea formarii asa-numitor radicali liberi, combinatii chimice periculoase de acizi. Toti specialistii sunt de acord ca melatonina este capabila sa combata cu brio acesti agresori.

6. Efect tonic! Cu ajutorul melatoninei, omul e totdeauna bine dispus si se elibereaza de stres. Multi pot percepe efectul ca fiind unul tranchilizant. Are si avantajul enorm ca nu creeaza dependenta, asemenea somniferelor.

7. Ajuta ochii! Intr-adevar, experientele facute pe animale au dovedit ca melatonina vindeca anumite forme de glaucom. Teoretic, acelasi efect ar trebui sa il aiba si asupra omului.

8. Consum crescut spre batranete! Cu cat omul imbatraneste, cu atat mai putina melatonina produce organismul sau. Cea mai mare concentrare o atingem intre 1 si 3 ani, varsta la care dormim cel mai mult (intre 12 si 14 ore). La batranete, se produce foarte putina melatonina.

9. Fara efecte secundare! Melatonina nu reprezinta nici un fel de pericol. Corpul tanar o “produce in masa”, o spun medicii italieni. In nici un caz nu trebuie luata in doze mari (germanii). Poate sa produca neliniste, insomnii. Nici antinevralgicul nu se ia totdeauna, ci doar atunci cand exista dureri.