Sindromul picioarelor nelinistite

In timp ce sintagma “picioare nelinistite” a devenit una obisnuita odata cu aparitia pe piata mondiala a medicatiei folosita in acest tratament, sindromul picioarelor nelinistite este cu adevarat un termen generic folosit de medici pentru impulsul de a misca membrele inferioare in momentul repausului. Aici pot fi incluse si durerile mari la picioare si chiar de multe ori senzatia de insecte ce se catara pe picioare. Medicatia folosita nu e una noua. Ea este aceasi prescrisa initial pentru a combate miscarea periodica involuntara a membrelor la boala Parkinson.

Sindromul poate fi frustrant din cauza intreruperii sau intarzierii somnului pentru pacient sau pentru partenerul de viata. Cei care sufera de acest sindrom ar putea gasi foarte inconfortabil statul in sezut pentru perioade mai lungi de timp, iar cei cu dureri mari la picioare in timpul mersului ar trebui sa consulte medicul. Dupa o examinare, acesta trebuie sa fie sigur de faptul ca circulatia sangelui prin picioare este buna si sa elimine posibilitatea unei alte suferinte.

Cauza specifica a sindromului este necunoscuta, dar exista mai multe probleme nutritionale care ar trebui sa fie luate in considerare. Deficienta de fier poate provoca sau agrava simptomele acestei afectiuni. Deficientele de alte minerale, precum magneziul, potasiul si calciul, pot contribui de asemenea la crampe si la dureri, precum si la necesitatea agravanta de a misca picioarele. Alte boli, inclusiv Parkinson, scleroza multipla si tulburari ale vaselor de sange pot provoca simptome de crampe sau neliniste la nivelul picioarelor.

Dietele bogate in zahar rafinat, alimentele procesate sau bauturile dulci duc la schimbari severe in nivelul de glucoza din sange. Pentru a corecta sau a preveni aceste simptome este recomandata o dieta saraca in zahar si bogata in fructe si legume proaspete, impreuna cu cereale integrale. Mesele mici si dese ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

Din fericire, tratamentele nutritionale pentru sindromul picioarelor nelinistite poate fi unul de real succes. Folosind o abordare nutritionala nu va indeparta neaparat simptomele peste noapte, dar pacientii au remarcat adesea o imbunatatire in una sau doua luni. Este la fel de importanta si hidratarea cu apa, minimizand in acelasi timp consumul de bauturi racoritoare si cafeina, care scot mineralele utile din organism.

Deficienta de fier poate fi depistata printr-un test de sange si ar trebui sa fie parte dintr-o evaluare a celor ce sufera din cauza acestor simptome ale sindromului. Pacientii cu dureri mari la picioare au nevoie de un spectru larg de vitamine si cereale. Alaturi de magneziu si potasiu, si calciu poate fi adaugat pentru sprijin suplimentar. Vitamina E intervine atunci cand simptomele nu raspund la minerale.

Exercitiile regulate sunt incurajante. Se incepe cu un program simplu de mers pe jos, crescand treptat distanta si viteza in fiecare saptamana. Stretching-ul este esential pentru a ajuta simptomele asociate cu tensiune musculara sau incordare. Exercitii in acest sens trebuie facute de cateva ori pe zi, iar toate grupele musculare ale picioarelor trebuie lucrate.